Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

ouderdomspensioen

U krijgt ouderdomspensioen vanaf uw 68e jaar

U bouwt bij ons ouderdomspensioen op voor later. U neemt namelijk via uw werkgever deel aan onze pensioenregeling. U krijgt dit pensioen zolang u leeft. Elke maand krijgt u een bedrag op uw rekening.

Uw ouderdomspensioen is een aanvulling op uw AOW
De AOW van de overheid gaat in vanaf 67 jaar (2024). Maar die leeftijd gaat in stappen omhoog. Als de levensverwachting verder blijft stijgen, gaat ook de AOW-leeftijd omhoog. U leest meer over úw AOW-leeftijd op SVB.nl.

Uw pensioen en AOW gaan waarschijnlijk niet tegelijk in
U heeft dan misschien een tijdje minder inkomen als u stopt met werken. U kunt uw pensioen wel eerder of later laten ingaan. Die keuze maakt u als uw pensioen bijna ingaat. Het is verstandig om nu al na te denken over wat u wilt. Bijvoorbeeld of u iets extra’s moet regelen als u niet zo lang wilt doorwerken.

Uw ouderdomspensioen hangt af van…

 • het salaris dat u verdient.
 • het aantal jaren dat werkt.
 • de regels in ons pensioenreglement.

Zo bouwt u pensioen op
Onze pensioenregeling is een uitkeringsovereenkomst. U bouwt elk jaar pensioen op over uw bruto salaris in dat jaar. Maar niet over uw hele salaris:

 • We kijken naar het vaste bruto salaris in uw arbeidsovereenkomst. Daar tellen we uw vakantietoeslag, ATV-toeslag en uw vaste eindejaarsuitkering bij op. Krijgt u een ploegentoeslag? Dan telt die ook mee, met een maximum van 8,11%. Samen is dit uw pensioengevend salaris.
 • Van dit pensioengevend salaris trekken we een franchise af. U krijgt later namelijk ook AOW van de overheid. Per 1 juli 2023 is de franchise € 16.680,-.
 • Het salaris dat overblijft, noemen we de pensioengrondslag. Daarover bouwt u elk jaar 1,875% aan ouderdomspensioen op. Dit is het opbouwpercentage in 2024.
 • Boven een salaris van € 137.800,- per jaar (vanaf 1 januari 2024) bouwt u geen pensioen op in deze pensioenregeling.
 • Werkt u parttime? Dan bouwt u evenredig minder pensioen op.

Een voorbeeld
Uw salaris is € 26.680,- bruto per jaar. De franchise is € 16.680,-. U bouwt dus over € 10.000,- pensioen op. Dit is uw pensioengrondslag. U bouwt daarover 1,875% ouderdomspensioen op. Dit is € 187,50 in dat jaar. Het ouderdomspensioen dat u straks krijgt is een optelsom van alle jaren dat u werkt. We tellen daar uw verhogingen bij op. Die krijgt u elk jaar als dit financieel kan. Dit heet toeslagverlening.

Lees ook deze informatie
U vindt alle voorwaarden in ons pensioenreglement in laag 3. De pensioenbedragen staan op uw Uniform Pensioenoverzicht. Dat krijgt u elk jaar van ons. Maar ook op mijnpensioenoverzicht.nl ziet u hoeveel pensioen u krijgt.

partnerenwezenpensioen

Uw partner en kinderen krijgen een pensioen als u overlijdt

U bouwt bij ons ook partnerpensioen en wezenpensioen op. Overlijdt u? Dan geldt dit.

Uw partner krijgt partnerpensioen zolang hij of zij leeft
Dit is ongeveer 70% van het ouderdomspensioen dat u zou krijgen als u tot uw pensionering bij ons pensioen zou opbouwen. Overlijdt u ná uw pensionering? Dan krijgt uw partner óók ongeveer 70% van uw ouderdomspensioen. Maar alleen als u tot uw pensionering bij uw werkgever werkte. Stopt u eerder met werken? Of gaat u bij een andere werkgever werken? Dan krijgt uw partner alleen het partnerpensioen dat u tot dat moment opbouwde.

Als u een ex-partner heeft, kan dit anders zijn
Bent u gescheiden? Dan heeft uw ex-partner na uw overlijden misschien recht op een deel van het partnerpensioen. Namelijk het deel dat u opbouwde tot u uit elkaar ging. Dit heet bijzonder partnerpensioen. We trekken dit af van het partnerpensioen van uw nieuwe partner. Die krijgt dan een lager partnerpensioen als u overlijdt. Maakte u andere afspraken met uw ex-partner? Dan geldt dit niet.

Uw partner is voor ons…

 • de persoon met wie u getrouwd bent of geregistreerd partners bent;
 • de persoon met wie u minstens 6 maanden samenwoont.

Woont u samen? Dan geldt dit ook:

 • U heeft een samenlevingsovereenkomst. Die regelde u bij een notaris.
 • U bent geen familie in de rechte lijn.
 • U heeft uw partner bij ons aangemeld.

Kijk voor alle voorwaarden in ons pensioenreglement in laag 3. Via Mijn pensioen kunt u uw partner aanmelden.

Uw partner krijgt misschien ook een Anw-uitkering van de overheid
Overlijdt u? Dan krijgt uw partner misschien een uitkering van de overheid. Dit staat in de Algemene Nabestaandenwet (Anw). U vindt alle informatie op SVB.nl. Bijvoorbeeld over de voorwaarden:

 • Uw partner zorgt voor een kind jonger dan 18 jaar, of
 • Uw partner is meer dan 45% arbeidsongeschikt.

U kunt de uitkering voor uw partner zelf aanvullen
Wilt u er zeker van zijn dat uw partner extra geld krijgt als u overlijdt? Sluit dan zelf een Anw-hiaatverzekering af bij een verzekeraar. Uw partner krijgt dan altijd een extra uitkering naast het pensioen. Ook als de overheid géén Anw-uitkering betaalt. U kunt ook zelf extra geld apart zetten. Vraag uw verzekeraar of financieel adviseur om meer informatie.

Uw kinderen krijgen wezenpensioen tot hun 18e jaar
Studeren zij? Of zijn zij 45% of meer arbeidsongeschikt? Dan krijgen zij pensioen tot hun 27e. Dit is voor elk kind 14% van het ouderdomspensioen.

Uw kind is voor ons…

 • uw eigen kind of een kind dat u adopteert.
 • uw stief- of pleegkind. U verzorgt dit kind en voedt het op als uw eigen kind.

Lees ook deze informatie
U vindt alle voorwaarden in ons pensioenreglement in laag 3. De pensioenbedragen staan op uw Uniform Pensioenoverzicht. Maar ook op mijnpensioenoverzicht.nl.

arbeidsongeschiktheid

U blijft pensioen opbouwen als u arbeidsongeschikt bent

Als u ziek wordt, betaalt uw werkgever uw salaris door. U blijft dus ook pensioen opbouwen. Bent u langer dan 2 jaar ziek? Dan bent u arbeidsongeschikt.

Als u meer dan 45% arbeidsongeschikt bent, blijft u toch pensioen opbouwen
U betaalt daarvoor dan geen premie meer. Ons pensioenfonds betaalt uw premie. Dit geldt alleen voor het deel dat u arbeidsongeschikt bent. Bent u helemaal arbeidsongeschikt? Dan bouwt u meer pensioen op onze kosten op dan als u voor een deel arbeidsongeschikt bent. Wij betalen dan ook uw hele premie. Voor de premie kijken we naar uw salaris op uw 1e ziektedag. Werkt u nog voor een deel? Dan blijft u voor dat deel op de normale manier pensioen opbouwen. U en uw werkgever betalen samen de premie.

Zo werkt het
In dit schema leest u hoeveel pensioen u blijft opbouwen op onze kosten. Voor uw arbeidsongeschiktheid kijken we naar de regels van het UWV:

U bent arbeidsongeschikt voor: Als u in dienst bent, blijft uw pensioenopbouw: Als u in dienst bent, blijft u pensioen opbouwen voor: Wij betalen uw premie voor:
65%-100% 100% 100% 100%
45%-65% 100% 50% 50%
0%-45% 100% 0% 0%

U krijgt misschien ook een uitkering van de overheid. U leest meer op UWV.nl.

Laat het ons weten als u arbeidsongeschikt wordt
Wordt u arbeidsongeschikt? Of wordt u méér of minder arbeidsongeschikt? Geef dit altijd aan ons door. Stuur ons een kopie van de brief van het UWV waarin die beslissing staat. Wij kunnen uw pensioen dan snel voor u regelen.

U vindt alle voorwaarden in ons pensioenreglement in laag 3.

reglement

Je vindt alle regels in ons pensioenreglement

Wilt u precies weten wat de regels zijn? Lees dan ons pensioenreglement in laag 3. Krijgt u het reglement liever op papier? U vraagt dit makkelijk en snel aan via contact. U kunt ook uw werkgever vragen om meer uitleg over uw pensioen.