Alsjeblieft! Dit is laag 2 van Pensioen 1-2-3

U leest wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. In deze laag 2 staan alle belangrijke kenmerken van onze pensioenregeling. U leest hier meer over de onderwerpen in laag 1.

Pensioen 1-2-3 bestaat uit 3 lagen
Laag 1: uw pensioenregeling in 5 minuten.
Laag 2: meer informatie over alle onderwerpen.
Laag 3: álle regels en het beleid van ons pensioenfonds.

Leest u de informatie liever op papier? Vraag dit dan aan via contact.

In Pensioen 1-2-3 staan geen bedragen of persoonlijke informatie
Die vindt u op het Uniform Pensioenoverzicht dat u elk jaar van ons krijgt. Wilt u weten hoeveel AOW en pensioen u in totaal heeft? Kijk dan op mijnpensioenoverzicht.nl.

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

ouderdomspensioen

U krijgt ouderdomspensioen vanaf uw 68e jaar

U bouwt bij ons ouderdomspensioen op voor later. U neemt namelijk via uw werkgever deel aan onze pensioenregeling. U krijgt dit pensioen zolang u leeft. Elke maand krijgt u een bedrag op uw rekening.

Uw ouderdomspensioen is een aanvulling op uw AOW
De AOW van de overheid gaat in vanaf 67 jaar (2024). Maar die leeftijd gaat in stappen omhoog. Als de levensverwachting verder blijft stijgen, gaat ook de AOW-leeftijd omhoog. U leest meer over úw AOW-leeftijd op SVB.nl.

Uw pensioen en AOW gaan waarschijnlijk niet tegelijk in
U heeft dan misschien een tijdje minder inkomen als u stopt met werken. U kunt uw pensioen wel eerder of later laten ingaan. Die keuze maakt u als uw pensioen bijna ingaat. Het is verstandig om nu al na te denken over wat u wilt. Bijvoorbeeld of u iets extra’s moet regelen als u niet zo lang wilt doorwerken.

Uw ouderdomspensioen hangt af van…

 • het salaris dat u verdient.
 • het aantal jaren dat werkt.
 • de regels in ons pensioenreglement.

Zo bouwt u pensioen op
Onze pensioenregeling is een uitkeringsovereenkomst. U bouwt elk jaar pensioen op over uw bruto salaris in dat jaar. Maar niet over uw hele salaris:

 • We kijken naar het vaste bruto salaris in uw arbeidsovereenkomst. Daar tellen we uw vakantietoeslag, ATV-toeslag en uw vaste eindejaarsuitkering bij op. Krijgt u een ploegentoeslag? Dan telt die ook mee, met een maximum van 8,11%. Samen is dit uw pensioengevend salaris.
 • Van dit pensioengevend salaris trekken we een franchise af. U krijgt later namelijk ook AOW van de overheid. Per 1 juli 2023 is de franchise € 16.680,-.
 • Het salaris dat overblijft, noemen we de pensioengrondslag. Daarover bouwt u elk jaar 1,875% aan ouderdomspensioen op. Dit is het opbouwpercentage in 2024.
 • Boven een salaris van € 137.800,- per jaar (vanaf 1 januari 2024) bouwt u geen pensioen op in deze pensioenregeling.
 • Werkt u parttime? Dan bouwt u evenredig minder pensioen op.

Een voorbeeld
Uw salaris is € 26.680,- bruto per jaar. De franchise is € 16.680,-. U bouwt dus over € 10.000,- pensioen op. Dit is uw pensioengrondslag. U bouwt daarover 1,875% ouderdomspensioen op. Dit is € 187,50 in dat jaar. Het ouderdomspensioen dat u straks krijgt is een optelsom van alle jaren dat u werkt. We tellen daar uw verhogingen bij op. Die krijgt u elk jaar als dit financieel kan. Dit heet toeslagverlening.

Lees ook deze informatie
U vindt alle voorwaarden in ons pensioenreglement in laag 3. De pensioenbedragen staan op uw Uniform Pensioenoverzicht. Dat krijgt u elk jaar van ons. Maar ook op mijnpensioenoverzicht.nl ziet u hoeveel pensioen u krijgt.

partnerenwezenpensioen

Uw partner en kinderen krijgen een pensioen als u overlijdt

U bouwt bij ons ook partnerpensioen en wezenpensioen op. Overlijdt u? Dan geldt dit.

Uw partner krijgt partnerpensioen zolang hij of zij leeft
Dit is ongeveer 70% van het ouderdomspensioen dat u zou krijgen als u tot uw pensionering bij ons pensioen zou opbouwen. Overlijdt u ná uw pensionering? Dan krijgt uw partner óók ongeveer 70% van uw ouderdomspensioen. Maar alleen als u tot uw pensionering bij uw werkgever werkte. Stopt u eerder met werken? Of gaat u bij een andere werkgever werken? Dan krijgt uw partner alleen het partnerpensioen dat u tot dat moment opbouwde.

Als u een ex-partner heeft, kan dit anders zijn
Bent u gescheiden? Dan heeft uw ex-partner na uw overlijden misschien recht op een deel van het partnerpensioen. Namelijk het deel dat u opbouwde tot u uit elkaar ging. Dit heet bijzonder partnerpensioen. We trekken dit af van het partnerpensioen van uw nieuwe partner. Die krijgt dan een lager partnerpensioen als u overlijdt. Maakte u andere afspraken met uw ex-partner? Dan geldt dit niet.

Uw partner is voor ons…

 • de persoon met wie u getrouwd bent of geregistreerd partners bent;
 • de persoon met wie u minstens 6 maanden samenwoont.

Woont u samen? Dan geldt dit ook:

 • U heeft een samenlevingsovereenkomst. Die regelde u bij een notaris.
 • U bent geen familie in de rechte lijn.
 • U heeft uw partner bij ons aangemeld.

Kijk voor alle voorwaarden in ons pensioenreglement in laag 3. Via Mijn pensioen kunt u uw partner aanmelden.

Uw partner krijgt misschien ook een Anw-uitkering van de overheid
Overlijdt u? Dan krijgt uw partner misschien een uitkering van de overheid. Dit staat in de Algemene Nabestaandenwet (Anw). U vindt alle informatie op SVB.nl. Bijvoorbeeld over de voorwaarden:

 • Uw partner zorgt voor een kind jonger dan 18 jaar, of
 • Uw partner is meer dan 45% arbeidsongeschikt.

U kunt de uitkering voor uw partner zelf aanvullen
Wilt u er zeker van zijn dat uw partner extra geld krijgt als u overlijdt? Sluit dan zelf een Anw-hiaatverzekering af bij een verzekeraar. Uw partner krijgt dan altijd een extra uitkering naast het pensioen. Ook als de overheid géén Anw-uitkering betaalt. U kunt ook zelf extra geld apart zetten. Vraag uw verzekeraar of financieel adviseur om meer informatie.

Uw kinderen krijgen wezenpensioen tot hun 18e jaar
Studeren zij? Of zijn zij 45% of meer arbeidsongeschikt? Dan krijgen zij pensioen tot hun 27e. Dit is voor elk kind 14% van het ouderdomspensioen.

Uw kind is voor ons…

 • uw eigen kind of een kind dat u adopteert.
 • uw stief- of pleegkind. U verzorgt dit kind en voedt het op als uw eigen kind.

Lees ook deze informatie
U vindt alle voorwaarden in ons pensioenreglement in laag 3. De pensioenbedragen staan op uw Uniform Pensioenoverzicht. Maar ook op mijnpensioenoverzicht.nl.

arbeidsongeschiktheid

U blijft pensioen opbouwen als u arbeidsongeschikt bent

Als u ziek wordt, betaalt uw werkgever uw salaris door. U blijft dus ook pensioen opbouwen. Bent u langer dan 2 jaar ziek? Dan bent u arbeidsongeschikt.

Als u meer dan 45% arbeidsongeschikt bent, blijft u toch pensioen opbouwen
U betaalt daarvoor dan geen premie meer. Ons pensioenfonds betaalt uw premie. Dit geldt alleen voor het deel dat u arbeidsongeschikt bent. Bent u helemaal arbeidsongeschikt? Dan bouwt u meer pensioen op onze kosten op dan als u voor een deel arbeidsongeschikt bent. Wij betalen dan ook uw hele premie. Voor de premie kijken we naar uw salaris op uw 1e ziektedag. Werkt u nog voor een deel? Dan blijft u voor dat deel op de normale manier pensioen opbouwen. U en uw werkgever betalen samen de premie.

Zo werkt het
In dit schema leest u hoeveel pensioen u blijft opbouwen op onze kosten. Voor uw arbeidsongeschiktheid kijken we naar de regels van het UWV:

U bent arbeidsongeschikt voor: Als u in dienst bent, blijft uw pensioenopbouw: Als u in dienst bent, blijft u pensioen opbouwen voor: Wij betalen uw premie voor:
65%-100% 100% 100% 100%
45%-65% 100% 50% 50%
0%-45% 100% 0% 0%

U krijgt misschien ook een uitkering van de overheid. U leest meer op UWV.nl.

Laat het ons weten als u arbeidsongeschikt wordt
Wordt u arbeidsongeschikt? Of wordt u méér of minder arbeidsongeschikt? Geef dit altijd aan ons door. Stuur ons een kopie van de brief van het UWV waarin die beslissing staat. Wij kunnen uw pensioen dan snel voor u regelen.

U vindt alle voorwaarden in ons pensioenreglement in laag 3.

reglement

Je vindt alle regels in ons pensioenreglement

Wilt u precies weten wat de regels zijn? Lees dan ons pensioenreglement in laag 3. Krijgt u het reglement liever op papier? U vraagt dit makkelijk en snel aan via contact. U kunt ook uw werkgever vragen om meer uitleg over uw pensioen.

Wat krijgt u in onze pensioenregeling niet?


Wordt u arbeidsongeschikt? Dan krijgt u geen arbeidsongeschiktheidspensioen van ons. Onze pensioenregeling biedt dit namelijk niet.

U krijgt misschien wel een uitkering van de overheid. Dit heet een WIA-uitkering. U leest meer op UWV.nl. Bedenk goed of u iets extra’s moet regelen. Overleg daarover met een financieel adviseur.

Hoe bouwt u pensioen op?

driepijlers

Drie pijlers

A.  Algemene Ouderdomswet (AOW)
De AOW is het wettelijke pensioen van de overheid. U bouwt dit zelf in ongeveer 50 jaar op als u in Nederland woont of werkt. De AOW van de overheid gaat in vanaf 67 jaar (2024). Maar die leeftijd gaat in stappen omhoog. Als de levensverwachting verder blijft stijgen, gaat ook de AOW-leeftijd omhoog. U leest hierover meer op SVB.nl. U vindt er ook de bedragen en meer informatie over de AOW.

Let op
Woonde of werkte u niet altijd in Nederland? Dan krijgt u waarschijnlijk minder AOW.

B. Pensioen dat u via uw werk opbouwt
U bouwt pensioen op bij uw werkgever. Elk jaar bouwt u een deel van uw pensioen op. U krijgt 1 keer per jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Daarop staat:

 • het ouderdomspensioen dat u nu heeft opgebouwd.
 • het pensioen dat uw partner krijgt als u overlijdt.
 • het pensioen dat uw kinderen krijgen als u overlijdt.

Kijk ook op mijnpensioenoverzicht.nl. Daarop staat een overzicht van uw AOW en al uw pensioen dat u via het werk opbouwde. U vindt er ook de nettobedragen.

C. Pensioen dat u zelf regelt
U kunt uw AOW en pensioen zelf aanvullen. Bijvoorbeeld met spaargeld of banksparen. Of met een verzekering, zoals een lijfrente. Of u dit nodig vindt, hangt af van uw eigen situatie en wensen. Een financieel adviseur kan u helpen bij het maken van keuzes.

middelloon

U bouwt pensioen op in een middelloonregeling

Elk jaar bouwt u pensioen op over een deel van uw bruto salaris in dat jaar. U bouwt niet over uw hele salaris pensioen op. Wij houden namelijk rekening met de AOW die u straks van de overheid krijgt. Het deel van uw salaris waarover u geen pensioen opbouwt, heet franchise. Het salaris dat overblijft, is uw pensioengrondslag. Hierover bouwt u pensioen op. Maar maximaal tot een salaris van € 137.800,- per jaar (vanaf 1 januari 2024).

Uw totale pensioen is de optelsom van al die jaren. Dit heet een middelloonregeling. We tellen daar uw verhogingen bij op. Die krijgt u elk jaar als dit financieel kan. Dit heet toeslagverlening. U krijgt uw pensioen straks elke maand. En zolang u leeft.

opbouw

Uw opbouwpercentage is 1,875%

Elk jaar bouwt u pensioen op over een deel van uw bruto salaris in dat jaar. Van dat salaris halen we eerst de franchise af. U krijgt later namelijk ook AOW van de overheid. Daar houden wij rekening mee bij de opbouw van uw pensioen. Het salaris dat overblijft, is uw pensioengrondslag. Daarover bouwt u 1,875% aan ouderdomspensioen op. Dit is het opbouwpercentage in 2022. Werkt u parttime? Dan is uw pensioengrondslag lager dan als u 100% werkt. U bouwt dus minder pensioen op. U betaalt ook minder premie.

Er is ook een maximum
Is uw salaris hoger dan € 137.800,- per jaar (vanaf 1 januari 2024)? Dan bouwt u over dit hogere salaris geen pensioen op. U betaalt ook geen premie meer.

Een voorbeeld
Uw salaris is € 26.680,- bruto per jaar. De franchise is € 16.680,- (vanaf 1 juli 2023). U bouwt dus over € 10.000,- pensioen op. Over die pensioengrondslag bouwt u 1,875% ouderdomspensioen op. Dit is € 187,50 in dat jaar. Het ouderdomspensioen dat u straks krijgt is een optelsom van alle jaren dat u werkt. We tellen daar uw verhogingen bij op. Die krijgt u elk jaar als dit financieel kan. Dit heet toeslagverlening.

pensioenpremie

U en uw werkgever betalen samen voor uw pensioen

U en uw werkgever betalen elke maand pensioenpremie. De totale premie is 33% van uw pensioengrondslag. U betaalt daarvan 11% (1/3). Uw werkgever betaalt 22% (2/3). De premie is de prijs van uw pensioen. Uw werkgever betaalt de premie aan ons. Hij houdt uw deel van de premie in op uw bruto salaris. U leest op uw loonstrook hoeveel uzelf betaalt.

Uw pensioengrondslag is …
… uw bruto salaris min de franchise. Over het 1e deel van uw salaris bouwt u geen pensioen op. U krijgt later namelijk ook AOW van de overheid. De franchise € 14.997,- (vanaf 1 juli 2022). Werkt u parttime? Dan is uw pensioengrondslag lager. U bouwt dus ook minder pensioen op.

Welke keuzes heeft u zelf?

waardeoverdracht

Uw pensioen meenemen

U heeft een baan bij Avery Dennison. Daarom bouwt u pensioen op in onze pensioenregeling.

U kunt uw eerder opgebouwde pensioen meenemen naar ons fonds
Bouwde u al pensioen op in een vorige baan? Dan kunt u dit pensioen meenemen naar ons. Dit heet waardeoverdracht. U kunt dit bij ons aanvragen. Bij Waardeoverdracht leest u wat u hiervoor moet doen. Bent u het eens met onze opgave? Dan regelen wij de overdracht.

Als u een klein pensioen heeft
Is uw pensioen lager dan € 592,51 (2024) per jaar? Dan mag uw oude pensioenfonds of verzekeraar (‘pensioenuitvoerder’) uw pensioen automatisch naar ons overdragen. Bekijk daarvoor het laatste pensioenoverzicht dat u van hen kreeg. Daarop staat of u zelf iets moet doen om uw pensioen mee te nemen. Is uw pensioen € 2,- of lager per jaar? Dan vervalt dit pensioen. De kosten voor de administratie zijn namelijk hoger dan € 2,-.

Als u later een andere baan krijgt
Gaat u uit dienst? Dan gaat u ook pensioen opbouwen in een andere pensioenregeling. U kunt uw opgebouwde pensioen bij ons pensioenfonds meenemen. U vraagt dit zelf aan bij uw nieuwe pensioenuitvoerder.

Uw pensioen staat bij elkaar als u kiest voor waardeoverdracht
Kiest u voor waardeoverdracht? Dan heeft u al uw pensioen bij elkaar. U krijgt uw pensioen later van 1 pensioenuitvoerder. Kiest u niet voor waardeoverdracht? Dan blijft uw opgebouwde pensioen staan bij uw oude pensioenuitvoerder. U betaalt daar geen premie meer. U bouwt er ook geen pensioen meer op. U krijgt dat deel van uw pensioen straks van uw oude pensioenuitvoerder.

Kiest u niet voor waardeoverdracht?
Dan blijft uw opgebouwde pensioen staan bij uw oude pensioenfonds. U betaalt daar geen premie meer. U bouwt er ook geen pensioen meer op. U krijgt dat deel van uw pensioen straks van uw oude fonds.

Bedenk goed of waardeoverdracht voor u verstandig is
Waardeoverdracht is makkelijk. Zo houdt u uw pensioen bij elkaar. Maar het kan ook nadelen hebben. Kijk daarom eerst goed naar de oude en nieuwe situatie. Biedt uw nieuwe werkgever een beter pensioen voor uw nabestaanden? Of is de kans op verlaging bij uw nieuwe pensioenuitvoerder kleiner? Dan kan waardeoverdracht gunstig zijn. Andersom kan natuurlijk ook.

Deze informatie helpt u bij uw keuze

 • Het Pensioen 1-2-3 van uw oude en nieuwe pensioenuitvoerder
  U ziet wat u wel en niet krijgt bij elke pensioenuitvoerder. En of uw pensioen de komende jaren kan stijgen.
 • De pensioenvergelijker
  Met de pensioenvergelijker kunt u de belangrijkste onderdelen van uw regelingen vergelijken. Zo ziet u direct wat de verschillen zijn. U vindt de pensioenvergelijker bij Welke keuzes heeft u zelf?.

Weet u niet zeker wat verstandig is? Overleg dan met uw financieel adviseur.

Als het financieel niet goed gaat, kunnen we uw aanvraag voor waardeoverdracht niet direct regelen
De financiële situatie van uw oude en nieuwe pensioenuitvoerder moet wel goed zijn. De dekkingsgraad moet minstens 100% zijn. Dit is wettelijk geregeld. Zo voorkomt de overheid dat u risico loopt.

De dekkingsgraad is de verhouding tussen:

 • het geld dat een fonds in kas heeft, en
 • het geld dat het fonds nu en in de toekomst aan pensioenen moet betalen.

Is de dekkingsgraad 100%? Dan zijn die 2 gelijk. Er is dan precies genoeg geld voor alle pensioenen. Is dit niet zo? Dan kunt u uw waardeoverdracht wel aanvragen. Maar uw pensioen blijft bij uw oude fonds tot de financiële situatie van beide fondsen weer goed is. Daarna krijgt u een opgave. U beslist dan pas of u uw pensioen echt meeneemt.

Elk fonds meet de dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Daarvan nemen we het gemiddelde. Dit heet de beleidsdekkingsgraad. We meten die elke maand. U leest meer over onze financiële situatie bij nieuws.

Als u een baan krijgt in het buitenland
Krijgt u een nieuwe baan in het buitenland? Dan kunt u uw pensioen soms ook meenemen. Dit hangt af van de regels in dat land en de pensioenregeling van uw nieuwe werkgever. Wilt u meer weten? U kunt ons een e-mail sturen of bellen.

pensioenvergelijker

Uw pensioen vergelijken

Wilt u onze pensioenregeling vergelijken met een andere pensioenregeling? Bijvoorbeeld omdat u solliciteert bij een werkgever met een eigen pensioenregeling? Of omdat u nadenkt over waardeoverdracht als u een nieuwe baan heeft? Bekijk dan de pensioenvergelijker in laag 3. Zo kunt u de belangrijkste onderdelen van uw regelingen vergelijken. U ziet direct wat de verschillen zijn.

ruilen

Onderling ruilen van uw pensioen

U bouwt bij ons 2 soorten pensioen op:

 • ouderdomspensioen: dit is pensioen voor uzelf.
 • partner- en wezenpensioen: dit is pensioen voor uw partner en kinderen als u overlijdt.

U kunt het partnerpensioen of een deel van het partnerpensioen ruilen voor extra ouderdomspensioen voor uzelf. Of andersom. U ruilt een deel van uw eigen pensioen dan om voor extra pensioen voor uw partner.

Dit zijn de afspraken

 • De bedragen op uw Uniform Pensioenoverzicht veranderen. Uw eigen pensioen wordt lager. Het pensioen voor uw partner wordt hoger.
 • U kiest zelf hoeveel pensioen u ruilt.
 • Het pensioen voor uw partner mag niet hoger worden dan ongeveer 70% van uw eigen ouderdomspensioen.
 • U kiest dit als u uit dienst gaat. Of als u met pensioen gaat.
 • Maakt u uw keuze als u uit dienst gaat? Dan kunt u uw keuze weer veranderen als u met pensioen gaat.
 • Maakt u uw keuze als u met pensioen gaat? Dan is dit definitief. U kunt uw keuze daarna niet meer veranderen.
 • Het pensioen voor uw kinderen verandert niet als u pensioen ruilt.

Meer weten?

 • U leest meer bij Bijna met pensioen en in ons pensioenreglement in laag 3.
 • Uw pensioenbedragen staan op het Uniform Pensioenoverzicht dat u elk jaar van ons krijgt.
 • Wilt u weten hoeveel pensioen uw partner krijgt als u pensioen ruilt? U kunt ons daarvoor een e-mail sturen of bellen.
vervroegen_uitstellen

Eerder of later met pensioen gaan

Uw pensioen gaat bij ons standaard in op uw 68e. Maar u kunt uw pensioen ook op een ander moment laten ingaan. Bijvoorbeeld als uw AOW ingaat.

U gaat eerder met pensioen
Misschien wilt u eerder stoppen met werken. Uw pensioen kan dan ook eerder ingaan. U kunt uw pensioen laten ingaan vanaf uw 55e. U krijgt dan wel minder pensioen. Wij moeten uw pensioen namelijk langer uitbetalen. U bouwt ook minder lang pensioen op.

Als u eerder dan 10 jaar voor uw AOW-datum met pensioen wilt
Wilt u eerder dan 10 jaar voor uw AOW-leeftijd met pensioen? Dan mag u geen inkomsten uit werk meer hebben. U stopt dus helemaal met werken, ook in de toekomst. Dit zijn regels van de Belastingdienst.

Eerder met pensioen gaan heeft dus financiële gevolgen. Waarschijnlijk krijgt u ook niet direct AOW. Dit is pensioen van de overheid. U leest uw AOW-leeftijd op SVB.nl.

U kunt kiezen voor een hoger pensioen tot uw AOW
Laat u uw pensioen ingaan vóórdat u AOW van de overheid krijgt? Dan heeft u straks waarschijnlijk minder inkomen. Dit heet een AOW-gat. Bij ons kunt u kiezen voor een hoger pensioen tot uw AOW-datum. Ná uw AOW-datum krijgt u dan levenslang een wat lager pensioen. U maakt dan de keuze om eerder met pensioen te gaan in combinatie met een hoog-laag pensioen.

U gaat later met pensioen
U kunt uw pensioendatum ook uitstellen als u nog werkt bij Avery Dennison of een andere werkgever. Uw pensioen gaat dan later in. U kunt uw pensioen uiterlijk vanaf uw 70e laten ingaan. U krijgt dan méér pensioen per maand. Wij hoeven uw pensioen namelijk minder lang uit te betalen. Stopt u met werken? Dan gaat uw pensioen direct in.

U regelt het zo

 • Bespreek uw wensen eerst met uw werkgever. U maakt samen afspraken over wat u wilt.
 • Wilt u eerder met pensioen? Vraag dit dan 6 maanden daarvoor bij ons aan.
 • Wilt u later met pensioen? Dan hoeft u nu niets te doen. U krijgt 6 maanden voor uw 68e bericht van ons. U leest dan ook hoe u uw pensioen aanvraagt en uw keuzes aan ons doorgeeft.

U vindt alle afspraken in ons pensioenreglement in laag 3. Wilt u weten hoeveel pensioen u krijgt als u eerder of later met pensioen gaat? U kunt ons daarvoor een e-mail sturen of bellen.

hoog_laag_laag_hoog

Eerst een hoger pensioen krijgen

Als u met pensioen gaat, krijgt u een vast bedrag aan pensioen zolang u leeft. Maar misschien wilt u eerst liever een hoger ouderdomspensioen. Bijvoorbeeld omdat u nog geen AOW krijgt. U krijgt dan daarna een lager ouderdomspensioen zolang u leeft.

Dit zijn de afspraken

 • De 1e periode mag tot uw AOW-leeftijd, of 5 of 10 jaar.
 • Uw lagere pensioen mag niet lager zijn dan 75% van uw hogere pensioen.
 • Uw pensioen in de 1e en 2e periode is anders dan de bedragen op uw Uniform Pensioenoverzicht.

Wilt u weten hoeveel pensioen u krijgt bij deze keuze? U kunt ons daarvoor een e-mail sturen of bellen. U leest álle regels in ons pensioenreglement in laag 3.

U kunt uw keuze maar 1 keer doorgeven
Kiest u voor een hoog-laag pensioen? Of juist niet? Dan is dit definitief. U kunt uw keuze daarna niet meer veranderen.

Hoe zeker is uw pensioen?

risico

U loopt risico met uw pensioen

U heeft uw hele leven met uw pensioen te maken. In uw werkende leven bouwt u pensioen op. Daarna krijgt u pensioen. Dit is in totaal misschien wel een periode van 80 jaar, waarin veel kan veranderen. Ook zijn er meer risico’s. Daardoor kan onze financiële situatie veranderen, en dus ook uw pensioen.

Mensen worden gemiddeld steeds ouder
Ons pensioenfonds probeert voorbereid te zijn op de risico’s die uw pensioen kunnen veranderen. Dit ging niet altijd goed. Bijvoorbeeld omdat mensen gemiddeld steeds ouder worden. We moeten het pensioen daardoor langer uitbetalen. Die levensverwachting steeg de afgelopen jaren sneller dan we dachten. We moeten dus nog meer geld in kas hebben dan we eerst berekenden.

De rente kan uw pensioen veranderen
Pensioenfondsen moeten inschatten hoeveel geld ze nodig hebben om alle pensioenen in de toekomst te kunnen betalen. Is de rente laag? Dan moeten we meer geld in kas hebben voor de betaling van al die pensioenen.

De beleggingen kunnen tegenvallen
U betaalt premie voor uw pensioen. Wij beleggen dat geld. Zo wordt uw pensioen over langere tijd meer waard. Maar beleggen is ook een risico. Daarom kiezen we voor verschillende soorten van beleggingen. Zo lopen we minder risico.

In ons beleid letten we goed op de risico’s
Er zijn meer risico’s. Ons pensioenfonds doet er veel aan om uw pensioen daartegen te beschermen. U leest meer over ons risicomanagement in onze jaarverslagen in laag 3.

We meten onze financiële situatie met de ‘beleidsdekkingsgraad’
Een besluit over uw premie en de verhoging van uw pensioen hangt af van onze financiële situatie. Hiervoor kijken we elke maand naar onze dekkingsgraad. We meten de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Dit heet de beleidsdekkingsgraad. Die dekkingsgraad mag dus niet te laag zijn. Is hij lager dan 100%? Dan mogen wij ook niet meewerken aan de waardeoverdracht van uw pensioen.

U leest meer over onze financiële situatie en de beleidsdekkingsgraad bij nieuws.

indexatie

Wij proberen uw pensioen welvaartsvast te houden

Geld wordt elk jaar meestal minder waard. U kunt met hetzelfde geld in 2022 minder kopen dan in 2021. Dit heet inflatie. Ons pensioenfonds probeert uw pensioen daarom elk jaar op 1 januari te verhogen. Dit heet toeslagverlening. Dit kan alleen als onze financiële situatie goed genoeg is. Ons bestuur beslist elk jaar of u een toeslag krijgt. Onze beleidsdekkingsgraad moet daarvoor minstens 110% zijn.

Als u bij Avery Dennison werkt
We streven naar een toeslag op de pensioenen van actieve deelnemers die gelijk is aan het hoogste van:

 • de ontwikkeling van de cao-lonen bij de werkgever, en
 • de ontwikkeling van het afgeleide Consumentenprijsindexcijfer.

We kijken naar de stijging van de lonen en prijzen over de maanden oktober tot oktober in het jaar ervoor. Voor de stijging van de prijzen gaan we uit van de voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert.

Als u niet meer bij Avery Dennison werkt
We streven naar een toeslag op de pensioenen van gewezen deelnemers en pensioengerechtigden die gelijk is aan de ontwikkeling van de afgeleide Consumentenprijsindex. We kijken naar de prijzen over de maanden oktober tot oktober in het jaar daarvoor en de voorlopige cijfers die het CBS publiceert.

De laatste 10 jaar verhoogden we uw pensioen zo
Per 1 januari 2024 is het pensioen over 2023 van actieve deelnemers, die nog pensioen opbouwen, verhoogd met 1,92%. De pensioenen van gepensioneerden 
en gewezen deelnemers die geen pensioen meer opbouwen zijn niet verhoogd. De stijging van de lonen was 3,0% en de prijzen zijn gedaald met 1,98%.

 
 Datum  Voor ex-deelnemers en
pensioengerechtigden
 Voor deelnemers
 1 januari 2023 11,83% 11,83%
 1 januari 2022  3,28% en 0,67% inhaaltoeslag  3,28% en 0,67% inhaaltoeslag
 1 januari 2021  0,48%  1,31%
 1 januari 2020  0,90%  1,70%
 1 januari 2019  1,06%  1,42%
 1 januari 2018  0,47%  0,79%
 1 januari 2017  0,00%  0,00%
 1 januari 2016  0,13%  0,57%
 1 januari 2015  2,25%  0,75%
 1 januari 2014  0,00%  0,00%

Onze financiële situatie was de afgelopen tijd niet goed genoeg om uw pensioen elk jaar te verhogen. Het is niet zeker of we uw pensioen in de toekomst elk jaar kunnen verhogen. De afgelopen jaren hebben wij de pensioenen niet verlaagd. We verwachten dat we dit de komende jaren ook niet hoeven te doen. Meer hierover vindt u in deze voorwaardelijkheidsverklaring (pdf).

Lees ook deze informatie

tekort

Dit doen we als er een tekort is

Ons pensioenfonds doet er veel aan om financieel gezond te zijn. Toch kan er een tekort zijn. We hebben dan te weinig geld om alle pensioenen in de toekomst te betalen. We moeten dan soms maatregelen nemen. Ons pensioenfonds weegt zorgvuldig af wat de beste oplossing is. Bijvoorbeeld:

 • Uw pensioen groeit niet mee met de lonen en prijzen.
 • Uw premie gaat omhoog.

Ons bestuur kan ook andere maatregelen nemen. Tot nu toe was dit niet nodig. De afgelopen jaren groeide uw pensioen niet helemaal mee met de lonen en prijzen. Natuurlijk houden we u op de hoogte als er iets verandert in uw pensioen.

Lees ook deze informatie

 • U vindt alle regels in ons pensioenreglement in laag 3.
 • Voor het laatste nieuws over onze financiële situatie kijkt u bij nieuws op de website.

U leest ook wat geldt als u niet meer bij ons werkt. Of met pensioen gaat.

Welke kosten maken wij?

kosten

Ons pensioenfonds maakt kosten om uw pensioen uit te voeren:

 • Kosten voor de organisatie en administratie
  Bijvoorbeeld voor de betaling van uw pensioen en ontvangst van uw premies. Of voor goede informatie aan u. Zo verzorgen we dit Pensioen 1-2-3, uw Uniform Pensioenoverzicht en een website.
 • Kosten om de pensioengelden te beheren en te beleggen
  Wij betalen de partijen die de pensioengelden voor ons beleggen. Ook maken we transactiekosten. Zo betalen wij kosten als we aandelen of obligaties kopen of verkopen.

U leest meer over onze kosten in het jaarverslag in laag 3.

Wanneer moet u in actie komen?

waardeoverdracht

Als u van baan verandert

U heeft een baan bij Avery Dennison. Daarom bouwt u pensioen op in onze pensioenregeling.

U kunt uw eerder opgebouwde pensioen meenemen naar ons fonds
Bouwde u al pensioen op in een vorige baan? Dan kunt u dit pensioen meenemen naar ons pensioenfonds. Dit heet waardeoverdracht. U vraagt dit bij ons aan. Bij Waardeoverdracht leest u wat u hiervoor moet doen. Pas als u het eens bent met onze opgave, regelen wij de overdracht.

U heeft een klein pensioen
De kosten voor de administratie zijn namelijk hoger dan € 2,-. Is uw pensioen lager dan € 592,51 (2024) per jaar? Dan mag uw oude pensioenfonds of verzekeraar (‘pensioenuitvoerder’) uw pensioen automatisch naar ons overdragen. Bekijk daarvoor het laatste pensioenoverzicht dat u van hen kreeg. Daarop staat of u zelf iets moet doen om uw pensioen mee te nemen. Is uw pensioen € 2,- of lager per jaar? Dan vervalt dit pensioen.

Als u later een andere baan krijgt
Gaat u uit dienst? Dan gaat u ook pensioen opbouwen in een andere pensioenregeling. U kunt uw opgebouwde pensioen bij ons pensioenfonds meenemen. U vraagt dit zelf aan bij uw nieuwe pensioenuitvoerder.

Uw pensioen staat bij elkaar als u kiest voor waardeoverdracht
Kiest u voor waardeoverdracht? Dan heeft u al uw pensioen bij elkaar. U krijgt uw pensioen later van 1 pensioenuitvoerder. Kiest u niet voor waardeoverdracht? Dan blijft uw opgebouwde pensioen staan bij uw oude pensioenuitvoerder. U betaalt daar geen premie meer. U bouwt er ook geen pensioen meer op. U krijgt dat deel van uw pensioen straks van uw oude pensioenuitvoerder.

Bedenk goed of waardeoverdracht voor u verstandig is
Als u uw nieuwe pensioenuitvoerder om waardeoverdracht vraagt, krijgt u eerst een opgave. Daarin staan uw oude en nieuwe pensioenbedragen. Kijkt u niet alleen naar de bedragen. Vergelijk óók uw oude en nieuwe pensioenregeling. Dat doet u met dit Pensioen 1-2-3:

 • Wat krijgt u wel en niet? Bijvoorbeeld pensioen voor uw partner en kinderen als u overlijdt.
 • Wat is de financiële situatie van uw oude en nieuwe pensioenuitvoerder? Is de kans op verlaging van uw pensioen bij uw nieuwe pensioenuitvoerder de komende jaren kleiner? Dan kan waardeoverdracht gunstig zijn. Andersom kan natuurlijk ook.

U beslist dan pas of u uw pensioen meeneemt. Zo kunt u een goede keuze maken. Komt u er niet uit? Overleg dan met een financieel adviseur.

De pensioenvergelijker helpt u daarbij ook. Kijk bij Welke keuzes heeft u zelf?.

Als het financieel niet goed gaat, kunnen we uw aanvraag voor waardeoverdracht niet direct regelen
De financiële situatie van uw oude en nieuwe pensioenuitvoerder moet wel goed zijn. De beleidsdekkingsgraad moet minstens 100% zijn. Dit is wettelijk geregeld. Zo voorkomt de overheid dat u risico loopt.

De dekkingsgraad is de verhouding tussen:

 • het geld dat een fonds in kas heeft, en
 • het geld dat het fonds nu en in de toekomst aan pensioenen moet betalen.

Is de dekkingsgraad 100%? Dan is er precies genoeg geld voor alle pensioenen. Is dit niet zo? Dan kunt u uw waardeoverdracht wel aanvragen. Maar uw pensioen blijft bij uw oude fonds tot de financiële situatie van beide fondsen weer goed is. Daarna krijgt u een opgave. U beslist dan pas of u uw pensioen echt meeneemt.

Elk fonds meet de dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Daarvan nemen we het gemiddelde. Dit heet de beleidsdekkingsgraad. We meten die elke maand. U leest meer over onze financiële situatie bij nieuws.

Als u een baan krijgt in het buitenland
Krijgt u een nieuwe baan in het buitenland? Dan kunt u uw pensioen soms ook meenemen. Dit hangt af van de regels in dat land en de pensioenregeling van uw nieuwe werkgever. Wilt u meer weten? U kunt ons een e-mail sturen of bellen. Of vraag uw werkgever om meer informatie.

arbeidsongeschiktheidspensioen

Als u arbeidsongeschikt wordt. Of als er iets verandert

Als u ziek wordt, betaalt uw werkgever uw salaris door. U blijft dus ook pensioen opbouwen. Bent u langer dan 2 jaar ziek? Dan bent u arbeidsongeschikt. Kijk bij Wat krijgt u in onze pensioenregeling? onder Arbeidsongeschiktheid voor meer informatie.

Stuur ons de informatie van het UWV
Wordt u arbeidsongeschikt? Of wordt u méér of minder arbeidsongeschikt? Geef dit altijd aan ons door. Stuur ons een kopie van de brief van het UWV waarin die beslissing staat. Wij kunnen uw pensioen dan snel voor u regelen. U krijgt daarover dan een brief. We houden u ook op de hoogte als er iets verandert in uw arbeidsongeschiktheid.

U krijgt misschien een uitkering van de overheid als u arbeidsongeschikt bent. Kijk daarvoor op UWV.nl.

Bedenk goed hoe uw pensioen er uitziet als u arbeidsongeschikt wordt
U vindt alle regels over uw pensioen in ons pensioenreglement in laag 3. Misschien kunt u zelf maatregelen nemen. Bijvoorbeeld via een verzekering. Zo heeft u meer inkomen als u arbeidsongeschikt wordt. Of door extra pensioen op te bouwen voor later. Overleg met uw financieel adviseur of u iets extra’s moet regelen.

samenwonen_trouwen

Als u gaat trouwen of samenwonen. Of als u geregistreerd partners wordt

Gaat u trouwen? Of wordt u geregistreerd partner? Dan krijgt uw partner partnerpensioen als u overlijdt.

Kijk de bedragen en voorwaarden van het partnerpensioen goed na
Bijvoorbeeld op uw Uniform Pensioenoverzicht. Kijk voor uw totale pensioen en AOW op mijnpensioenoverzicht.nl.

Meld uw partner aan als u in het buitenland woont
Woont u in Nederland? Dan hoeft u uw partner niet bij ons aan te melden. Uw gemeente geeft dit aan ons door. Woont u in het buitenland? Meld uw partner dan wel bij ons aan.

Meld uw partner ook aan als u samenwoont
Woont u samen? Dan krijgt uw partner niet vanzelf een recht op partnerpensioen als u overlijdt. Er zijn namelijk voorwaarden. Zo moet u bijvoorbeeld een samenlevingscontract hebben én uw partner bij ons hebben aangemeld. Dat doet u via Mijn pensioen.

U leest meer bij Wat krijgt u in onze pensioenregeling?. Kijk bij Partnerpensioen.

Bedenk of u extra maatregelen moet nemen
Is het pensioen voor uw partner niet goed genoeg geregeld? Zorg dan dat u zelf extra maatregelen neemt. Bijvoorbeeld via een verzekering.

scheiden

Als u gaat scheiden of niet meer samenwoont. Of uw geregistreerd partnerschap stopt

Als u uit elkaar gaat, moet u samen financiële afspraken maken. Uw scheiding heeft ook gevolgen voor uw pensioen bij ons.

Uw ex-partner heeft recht op ouderdomspensioen
Uw ex-partner heeft recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u opbouwde tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. U kunt samen wel andere afspraken maken. U legt die vast in een overeenkomst bij uw huwelijk of scheiding.

Geef uw afspraken aan ons door
U of uw ex-partner laat ons binnen 2 jaar weten dat u bent gescheiden. En welke afspraken u maakte. Kijk bij Scheiden hoe u dit doet. Horen wij niet binnen 2 jaar van u? En maakte u afspraken over de verdeling van uw ouderdomspensioen? Dan kunnen wij het pensioen voor uw ex-partner helaas niet meer direct aan hem of haar betalen. U moet de verdeling van uw pensioen dan onderling regelen.

Woont u in het buitenland? Meld uw ex-partner dan bij ons af
Wij krijgen dit namelijk niet automatisch door. Woont u in Nederland? Dan horen wij van uw gemeente dat u uit elkaar bent.

Woonde u samen? Dan hoeft u niets te doen
Uw ex-partner heeft geen recht op ouderdomspensioen als u samenwoonde. U kunt samen wel andere afspraken maken. U verdeelt uw pensioen dan buiten ons pensioenfonds om.

Uw ex-partner heeft recht op partnerpensioen
Uw ex-partner heeft recht op het partnerpensioen dat u opbouwde tot uw scheiding. Of tot uw geregistreerd partnerschap stopte. U hoeft hiervoor niets te doen. Wij regelen de verdeling voor u. We trekken het pensioen voor uw ex-partner af van het pensioen voor een nieuwe partner. Woonde u samen? En had u een samenlevingsovereenkomst? Dan heeft uw ex-partner recht op partnerpensioen als u hem of haar bij ons aanmeldde. Meld uw samenwonende ex-partner bij ons af. We trekken het pensioen voor uw ex-partner af van het pensioen voor een nieuwe partner.

Geef uw afspraken in deze situaties aan ons door

 • Wilt u niet dat uw ex-partner pensioen krijgt? Maak dan goede afspraken in een scheidingsovereenkomst. Daarin staat dat uw ex-partner afstand doet van het partnerpensioen. Geef die afspraken wel aan ons door.
 • Heeft u samengewoond? Laat ons dan altijd weten wat uw afspraken zijn. Wij krijgen dit niet automatisch door van uw gemeente.

U leest meer op onze website
Bijvoorbeeld hoe u uw afspraken aan ons doorgeeft. Kijk bij Scheiden of Einde samenwonen.

verhuizen

Als u verhuist naar of in het buitenland

Verhuist u binnen Nederland? Dan horen wij dit van uw gemeente. Verhuist u naar het buitenland? Of naar een ander adres in het buitenland? Laat ons dan weten wat uw nieuwe adres is. Zo kunnen we u op de hoogte houden van uw pensioen.

Wilt u weten wat een verhuizing naar het buitenland betekent voor uw pensioen? U kunt ons daarvoor een e-mail sturen of bellen.

Uw AOW van de overheid kan ook veranderen. Uw AOW hangt namelijk af van het aantal jaren dat u in Nederland werkt of woont. Bel de Sociale Verzekeringsbank voor meer informatie. Of kijk op SVB.nl.

werkloos

Als u werkloos wordt

Wordt u werkloos? Dan heeft dit gevolgen voor uw pensioenopbouw.

U bouwt geen pensioen meer op
Bedenk ook goed dat het pensioen voor uw partner en kinderen lager wordt. We gaan voor hun pensioen namelijk uit van het ouderdomspensioen dat u tot dan opbouwde.

Het pensioen dat u opbouwde blijft voor u staan
U krijgt dit pensioen op uw pensioendatum.

U hoeft het ons niet te laten weten als u werkloos wordt
Uw werkgever geeft dit aan ons door. Misschien gaat u later weer pensioen opbouwen bij een nieuwe werkgever.

U krijgt een overzicht van uw pensioen als u uit dienst gaat
Daarna vindt u ieder jaar uw pensioenoverzicht bij Mijn pensioen. Eens in de 5 jaar krijgt u van ons een overzicht van uw pensioen bij dit pensioenfonds.

meerminderwerken

Als u meer of minder gaat werken

Gaat u meer of minder werken? Dan verandert uw salaris. De premie voor uw pensioen verandert dan ook. Hoeveel u betaalt voor uw pensioen, hangt namelijk af van uw salaris.

U gaat minder werken
Als u minder gaat werken, krijgt u waarschijnlijk minder salaris. U bouwt daardoor minder pensioen op voor uzelf. En uw partner en kinderen krijgen minder pensioen als u overlijdt. U betaalt ook minder premie.

Werkt u nu 100%? En wilt u 80% gaan werken? Dan bouwt u tot uw pensionering dus ook nog maar voor 80% pensioen op. U krijgt daardoor later minder pensioen dan als u 100% blijft werken.

U gaat meer werken
Als u meer gaat werken, krijgt u waarschijnlijk meer salaris. U bouwt daardoor meer pensioen op voor uzelf. En uw partner en kinderen krijgen meer pensioen als u overlijdt. U betaalt ook meer premie.

Werkt u nu 50%? En wilt u 80% gaan werken? Dan bouwt u tot uw pensionering ook over 80% salaris pensioen op. U krijgt daardoor later meer pensioen dan als u 50% blijft werken.

Bedenk goed wat deze keuze betekent voor uw pensioen
Wilt u precies weten wat meer of minder werken betekent voor uw pensioen? U kunt ons daarvoor een e-mail sturen of bellen.

Misschien kunt u zelf maatregelen nemen als u minder gaat werken. Bijvoorbeeld door extra pensioen op te bouwen voor later. Overleg met uw financieel adviseur of u iets extra’s moet regelen.

verlof

Als u met onbetaald verlof gaat

Gaat u met onbetaald verlof? Dan blijft u in dienst bij uw werkgever. U blijft ook deelnemer aan onze pensioenregeling.

Overleg met uw werkgever wat hij regelde voor uw pensioen
De opbouw van uw pensioen stopt waarschijnlijk zolang u met onbetaald verlof bent. Dit hangt af van de afspraken bij uw werkgever. Bijvoorbeeld over verlof voor studie of sabbatical. Uw HR-afdeling kan u vertellen wat voor u geldt.

U blijft bij ons verzekerd voor partner- en wezenpensioen
Zo krijgen uw partner en kinderen een pensioen als u overlijdt tijdens uw verlof. Dit geldt maximaal 18 maanden. U leest meer over de voorwaarden in ons pensioenreglement. Kijk in laag 3.

Bekijk of u zelf pensioen kunt blijven opbouwen
Kunt u geen pensioen opbouwen via uw werkgever tijdens uw verlof? Bedenk dan of u zelf iets kunt regelen om uw pensioen op peil te houden.

U hoeft ons niet te informeren als u verlof opneemt
Wij horen dit van uw werkgever. Wilt u weten wat uw onbetaald verlof betekent voor uw pensioen? U kunt ons daarvoor een e-mail sturen of bellen.

mijnpensioenoverzicht

Kijk 1 keer per jaar op mijnpensioenoverzicht.nl

Kijk 1 keer per jaar op mijnpensioenoverzicht.nl. U leest precies hoeveel AOW u straks krijgt. En hoeveel pensioen u heeft opgebouwd bij de verschillende pensioenuitvoerders. U ziet ook wat u netto krijgt.

Uw pensioen bij ons pensioenfonds vindt op uw Uniform Pensioenoverzicht. U krijgt dit overzicht elk jaar van ons. Werkt u niet meer bij Avery Dennison? Dan is dit elke 5 jaar.

keuze

Als u een eigen keuze wilt maken voor uw pensioen

U heeft verschillende keuzes voor uw pensioen. U kunt bijvoorbeeld uw oude pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds. Kijk bij Welke keuzes heeft u zelf? voor al uw keuzes.

Dit zijn de keuzes in onze pensioenregeling:

 • U kiest voor extra pensioen voor uw partner.
 • U kiest voor extra pensioen voor uzelf.
 • U gaat eerder met pensioen of u laat het pensioen later ingaan
 • U kiest voor een hoger pensioen in de 1e periode. U krijgt dan daarna een lager pensioen.

Kijk voor meer informatie bij Welke keuzes heeft u zelf?.

Maakt u een keuze op uw pensioendatum? Dan kunt u die maar 1 keer doorgeven. U kunt dit daarna niet meer veranderen. Zorg dus dat u alle informatie heeft voordat u een keuze maakt.

Persoonlijke gegevens

Persoonlijke gegevens

Dit onderdeel gebruikt u alleen als u een pensioenoverzicht heeft ontvangen. Hieronder leggen we graag de gegevens verder uit.

Pensioenuitvoerder
Het fonds waar u pensioen opbouwt.

Soort pensioenregeling
U heeft een bruto uitkeringsovereenkomst. Dit is een pensioenregeling waarbij uw een vaste pensioenaanspraak opbouwt.

Uw salaris dat meetelt voor uw pensioenregeling
Dit is het deel van uw salaris waarover u pensioen opbouwt. Bijvoorbeeld uw maandelijks salaris. Maar soms bouwt over meer onderdelen op. Dit noemen we het pensioengevend salaris. U vindt alle onderdelen die meetellen in het reglement in laag 3.

U bouwt geen pensioen op over
Over een gedeelte van het salaris bouwt u geen pensioen op. Dit noemen we de franchise.

Salaris waarover u wel pensioen opbouwt
Dit is het deel wat wordt gebruikt om uw pensioenopbouw te berekenen. Dit noemen we de pensioengrondslag.

Percentage jaarlijkse pensioenopbouw
U bouwt elk jaar pensioen op over een deel van uw pensioengrondslag. Dit is een percentage. We noemen dit uw opbouwpercentage.

Factor A (voor uw belastingaangifte)

Factor A (voor uw belastingaangifte)

Heeft u meerdere pensioenoverzichten ontvangen? Dan moet u de factor A bedragen op deze pensioenoverzichten bij elkaar tellen. Wilt u een berekening maken van uw fiscale ruimte? Gebruikt u dan de Rekenhulp lijfrentepremie van de Belastingdienst. Dat vindt u op belastingdienst.nl. Uw financieel adviseur kan u hierbij ook helpen.

vragen

Als u vragen heeft

Als u vragen heeft over wat u zelf moet doen. Of over de keuzes die u heeft voor uw pensioen. Kijk op deze website. Of neem contact met ons op.

Meer weten over...

…uw pensioen bij ons? Ga naar laag 3.
…uw eigen pensioenbedragen? Kijk op mijnpensioenoverzicht.nl voor uw totale pensioen.